Ammattilainen osaa myös kuunnella

18.10.2021

Kunnon kiinteistönvälittäjä auttaa asiakastaan asunnon myynnissä kokonaisvaltaisesti. Hän osaa varautua myös siihen, ettei myyntitoimeksiannon jälkeen kaikki suju kuin unelma.

Tampereen Holvastin Kiveliössä on vuonna 1952 rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo, jonka isolla pihalla seisoo kaksi komeaa omenapuuta. Kirsi Airikan ja Juha Leppäsen nelilapsinen uusperhe nautti elämästään kyseisessä rintamamiestalossa 13 vuoden ajan. Lasten aikuistuttua ja muutettua maailmalle pariskunta totesi, että talo on heille kahteen pekkaan liian iso.

Luottamuksen synty

– Vuonna 2018 emme olleet vielä varsinaisesti myymässä taloamme, mutta kipinä muuttoon oli syttynyt. Huomasimme lehdestä, kuinka Sp-Koti Aula etsi asiakkaalleen juuri kotimme kaltaista taloa, kertovat Kirsi Airikka ja Juha Leppänen.

– Soitimme asiasta Minna Hyväriselle. Siinä vaiheessa uutta kotia ilmoituksessa etsinyt perhe oli jo löytänyt haluamansa talon, mutta Minna tuli käymään luonamme ja keskusteli tilanteesta kanssamme.

– Hän oli kiireetön, vaikka olimme vasta miettimässä kotimme mahdollista myyntiin laittoa. Tuli sellainen olo, että voimme luottaa Minnaan. Pois lähtiessään Minna pyysi meitä ottamaan yhteyttä, jos siltä tuntuu.

Kirsi Airikan ja Juha Leppäsen nelilapsinen uusperhe asui kodikkaassa rintamamiestalossa 13 vuoden ajan. Kun lapset lähtivät maailmalle, oli aika hankkia pienempi koti. Kuva: Kirsi Airikka.

Kaikkia ei kiinnosta

– Vuoden 2019 alussa päätimme myydä kotimme. Kävimme katsomassa mahdollisia ostokohteita ja kartoitimme myyjää kodillemme. Tapasimme matkan varrella useita kiinteistönvälittäjiä ja todistimme myös monenlaisia toimintatapoja.

– Kysyimme näytöillä yksityiskohtia kohteista, ja joistakin välittäjistä paistoi tietämättömyys. He eivät olleet perehtyneet myymiensä talojen tietoihin riittävästi. Kysyimme myös joidenkin välittäjien mielenkiintoa myydä talomme. Eräs välittäjä oli soittaessamme jäämässä lomalle. Kysyimme häneltä, kiinnostaako häntä kotimme myyminen. Välittäjä sanoi ehkä palaavansa asiaan lomansa jälkeen, mutta emme kuulleet hänestä sen koommin.

Minna pani toimeksi

– Minnasta oli sen sijaan jäänyt hyvä kuva, joten palasimme hänen kanssaan asiaan. Pian oli talon myyntikuvat otettu ja -tekstit laadittu. Aika pian talolle löytyi myös ostajaehdokas, joka halusi teettää talolle kuntotarkastuksen. Myönnyimme totta kai pyyntöön ja sovimme, että laitamme kulut ostajaehdokkaan kanssa puoliksi.

Mutkia matkaan

Kuntokartoituksessa talon kellarikerroksesta löytyi kosteutta.

– Kävi ilmi, että 1950-luvun talossa ei ollut nykypäivän standardeja täyttäviä kosteuseristyksiä, ja salaojat oli tehty väärin.

Ostajaehdokas päätyi perumaan kaupat.

– Tilanne tuntui kiperältä, ja murehdimme, onko meillä käsissämme ongelmatalo. Onneksi Minna on ammattilainen, joka on nähnyt urallaan kaikenlaista. Hän toimi uudessa tilanteessa aktiivisesti tukenamme. Hän myös etsi verkostoistaan ammattilaisen, joka tutki talomme. Tuntui hyvältä, että saimme joka välissä reilua ja rehellistä kohtelua.

– Muutamalle ostajaehdokkaalle kerroimme avoimesti, että taloon pitää tehdä salaojaremontti. Remontin hinta vähennetään kauppahinnasta, tai teetämme sen itse.

– Ja niinhän siinä kävi, että teetimme remontin itse. Remontin myötä löytyi uusi ostajaehdokas, ja asiat etenivät joutuisasti. Heinäkuun 11. päivä teimme talokaupat, ja rakkaasta rintamamiestalostamme tuli koti seitsenlapsiselle uusperheelle.

Hallittuja riskejä kannattaa ottaa

Ennen kauppoja pariskunta oli etsinyt uutta kotia jo jonkin aikaa ja löytänytkin sen, yllätys yllätys, Sp-Koti Aulan kautta.

– Samainen ihana välittäjämme oli kuunnellut tarkasti toiveitamme uudesta kodista. Eräänä päivänä, viisi kuukautta ennen vanhan kotimme tulevia kauppoja, hän soitti ja kertoi, että meille olisi tarjolla kiintoisa kohde.

Kyseessä oli paritalo Olkahisissa, ja siitä oli jo kuvat otettu, mutta kohdetta ei ollut vielä laitettu verkkomyyntiin.

Airikka ja Leppänen eivät olleet koskaan ajatelleet joutuvansa kahden asunnon loukkuun.

– Luotimme kuitenkin Minnaan. Hän vakuutti meille, että talomme menee kyllä kaupaksi.

– Sovimme Olkahisiin näytön perjantaiksi klo 17 ja ihastuimme asuntoon ikihyviksi. Illalla hyppäsimme pohjoisen yöjunaan loma mielessämme ja teimme junamatkan aikana kohteesta tarjouksen. Vielä saman loman aikana pääsimme hinnasta yhteisymmärrykseen, joten olimme löytäneet uuden kodin. Vanha kotimmekin tosiaan meni kaupaksi, joten Minna tiesi, mitä puhui.

Uusi elämä järven rannalla

Kirsi Airikka ja Juha Leppänen muuttivat nykyiseen kotiinsa Jenseninkadulle toukokuussa 2019. 

– Viihdymme täällä hienosti. Yhtiöllämme on oma tontti venelaitureineen Näsijärven rannassa, ja upeat ulkoilureitit sijaitsevat lähellä. Uusi kotimme on kuin meille luotu, ja nuorisomme mahtuu ison ruokapöydän ääreen aina kyläillessään luonamme.

– Minna Hyvärinen on sekä ihmisenä empaattinen että ammattilainen paikallaan. Hän tekee työtä koko sydämellään. Voimme suositella Sp-Koti Aulaa sinunkin asuntosi myyjäksi.

Uusi koti löytyi Näsijärven rannasta, jossa taloyhtiöllä on oma uima- ja venelaituri. Upeat ulkoilureitit sijaitsevat lähellä. Kuva: Kirsi Airikka.

Katso välittäjien yhteystiedot