Miksi kannattaa valita asiansa osaava kiinteistönvälittäjä?

10.08.2021

Kysymykseen ”millainen on asiansa osaava kiinteistönvälittäjä” ei löydy yksiselitteistä vastausta. Pirkanmaalla saattaa toimia asiantunteva välittäjä, joka tuntee jonkin Tampereen kehyskunnan kiinteistömarkkinat äärettömän hyvin ja tietää, mitä on myynnissä, millaiset kohteet menevät kaupaksi ja minkälaisten kohteiden kanssa tulee todennäköisesti haasteita. Hän osaa kaiken, mitä kuuluu kiinteistökauppoihin. Mutta Tampereella hän saattaakin olla hukassa osakekauppojen kanssa. Ja toisinpäin, kuinka varmistaa, että joku osaa myydä maaseudulla kiinteistöjä, kun on tottunut aina myymään vain kaupungissa? Asiantuntevan välittäjän määritelmä onkin monitahoisempi.

Ammattitaito keskiössä

Välittäjän täytyy totta kai hallita normaalit perusasiat, ymmärtää, kuinka toimeksianto tehdään. Hänen täytyy osata ottaa huomioon kaikki yksityiskohdat, esimerkiksi onko kyseessä kiinteistö- vai osakekauppa, tehdäänkö toimeksianto yksityisten henkilöiden välille vai onko mukana yritys, jonka kanssa toimeksianto tehdään. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Entä, jos mukana on kuolinpesä? Ja kuinka toimitaan, kun yritys tekee toimeksiannon? Osaava välittäjä tietää näidenkin toimeksiantojen erityispiirteet ja asiakirjat, joita kaupoissa vaaditaan. Hän myös osaa pyytää asiakirjoja toimeksiantajalta tai neuvoa, mistä toimeksiantaja pystyy ne hankkimaan. Kaikkia asiakirjoja ei välittäjä edes voi itse hankkia, vaan niiden täytyy tulla toimeksiantajan kautta.

Alan monet koulutukset

Monilla asiansa osaavilla välittäjillä on jonkinlaista kiinteistöalan koulutusta. Yleistä alan tutkintoa ei kuitenkaan ole olemassa, vaan käytössä on erilaisia koulutuksia ja tutkintoja. Pelkkä oppiarvo ei kuitenkaan takaa, että välittäjä on tehtäviensä tasalla. Alalla toimii äärettömän päteviä välittäjiä, joilla ei ole mitään nimellistä koulutusta. Sen sijaan heillä saattaa olla takanaan vuosikymmenten työkokemus alalta ja he osaavat kaiken, koska ovat oppineet asiat käytännön kautta. Nykyään kiinteistönvälitystoimiston työntekijöistä vähintään puolella välitystyötä tekevistä täytyy kuitenkin olla laillistetun kiinteistönvälittäjän LKV-pätevyys. Toisaalta kyseisen tutkinnon voi suorittaa henkilö, jolla ei ole päivääkään työkokemusta alalta. Pureudutaan siis vieläkin tarkemmin itse välittäjän osaamiseen.

Mistä tunnistat ammattilaisen?

Sinun kannattaa luottaa omaan näkemykseesi. Keskustele välittäjän kanssa. Kysy, kuinka kauan hän on toiminut alalla ja mitä muita töitä hän on tehnyt työurallaan. Löytyykö hänen historiastaan kenties jotain sellaista, mikä liittyy kiinteistönvälitysalaan? Alalla toimii paljon vaikkapa sellaisia ihmisiä, jotka ovat toimineet aiemmin pankissa. Kaikki sellainen tuo kiinteistönvälittäjän työhön oman, positiivisen, lisänsä. Sopivan välittäjän valitseminen on myös henkilökemiaa. Jos ihminen ei osaa olla sinua kohtaan vakuuttava, niin kuinka häneltä sujuu kiinteistönvälitys? Uskalla olla vaativa.

Sp-Koti Aulassa toimii monimuotoinen porukka

Välittäjät ovat pääsääntöisesti ulospäin suuntautuneita ihmisiä, koska heillä täytyy olla valmiudet kohdata jatkuvasti uusia ihmisiä. Sp-Koti Aulan kiinteistönvälittäjistä löytyy kaiken ikäisiä ihmisiä. Meillä on välittäjiä pitkällä kokemuksella sekä vasta alalle tulleita. Meillä täyttyy myös LKV-pätevyyden vaatimus, eli yli puolella henkilöistämme on LKV-tutkinto. Jollain on sisustussuunnittelijan osaamista, monella aiemmasta elämästään yrittäjä- ja myyntikokemusta. Mukana on myös alan vaihtajia. On hienoa, että voimme katsoa asioita eri kulmista ja pallotella tulevia haasteita yhdessä. Kukaan ei jää taatusti junnaamaan asioiden kanssa yksin, vaan jeesiä on aina tarjolla.

Realismi myy rehellisesti

Sp-Koti Aulan osaava välittäjä tekee kauppaa jalat maassa. Hän ei yritä saada kohdetta näyttämään paremmalta kuin se on, vaan antaa kohteesta mahdollisimman realistisen kuvan. Näin kukaan kohdetta katsomaan tulleista ei pety. Emme myöskään puhuu suu vaahdossa kuumana käyvistä markkinoista ja yritä kehittää asunnolle epärealistisen hurjaa hintaa vain saadaksemme kohdetta meille myyntiin. Me olemme raatorehellisiä. Välittäjän täytyy tarvittaessa uskaltaa sanoa ääneen myös epämiellyttäviä asioita.

Sinä päätät

Löydät kaikkien Sp-Koti Aulan välittäjien esittelyt verkkosivuiltamme. Käy lukaisemassa esittelyt, löydä juuri sinun tarpeisiisi sopiva osaava henkilö ja sovi hänen kanssaan tapaaminen, joka ei vielä sido sinua mihinkään. Hän tulee luoksesi ilmaiselle arviokäynnille, ja saat miettiä asiaa rauhassa. Keskustelkaa hinnasta ja katsokaa, oletteko samalla aaltopituudella. Ja jos hän ei tunnukaan oikealta vaihtoehdolta, niin voit kaikessa rauhassa vaihtaa välittäjää. SP-Koti Aulassa on noin 25 tehokasta ammattilaista töissä. Meiltä löytyy sinulle taatusti asiansa osaava ja mukava välittäjä.

Välittäjien yhteystiedot